× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Pred začiatkom sezóny: HC '05 Banská Bystrica


07.09.2023

Dnes sa s našou pravidelnou rubrikou presunieme pod Urpín a bližšie si predstavíme káder HC ´05 Banská Bystrica. Minulá sezóna nedopadla pre „baranov“ podľa predstáv. Storočnicu chceli osláviť aspoň medailovým umiestnením, no konečné štvrté miesto po základnej časti bolo najvyššou priečkou, ktorá sa im podarila dosiahnuť. Osudným sa stal súper zo Spišskej Novej Vsi. Fanúšikovia čakali iný výsledok série pretože „rysy“ počas celej sezóny vyhrali nad týmto súperom len jeden zápas, no opäť sa potvrdilo, že play-off je inou súťažou a bronzové medaily dostali na krk práve Novoveštania.

Odchody: Banská Bystrica sa netajila ostrou zmenou kádra už počas minulej sezóny a pokračovala aj po jej skončení. Klub opustil dlhoročný hráč Michal Kabáč, ktorý si v rámci výmeny medzi klubmi HC' 05 Banská Bystrica a HK Dukla Ingema Michalovce zamenil miesto pôsobiska s Romanom Žitným. Dres „baranov“ nateraz už neoblečie ani slovenský reprezentant Alex Tamáši (HK Mountfield Hradec Králové) a ani Švéd Gilbert Gabor, ktorý sa presúva do tímu Väsby. Z ostatných zahraničných hráčov Bystrica nepredĺžila spoluprácu ani s jedným z nich. Najzaujímavejšia posila minulej sezóny, Branden Troock, draftovaný v roku 2012 Dallasom Stars, nazbieral na svoje konto v štyridsiatich piatich  zápasoch štyridsaťštyri bodov, nepekne sa však zranil v play-off a Banská Bystrica tak v závere sezóny prišla o skúseného útočníka, ktorý je dnes už hráčom švédskeho AIK. Rovnaký klub posilní aj Kristof Kontos. Z mužstva taktiež odišlo duo Dominic Cormier a Jake Ryczek, tí stihli v červeno-čiernom drese odohrať len niečo menej ako dvadsať zápasov. Ďalším z odídených je Jakub Sedláček, tridsaťtriročný brankár. Za „baranov“ odchytal dvadsaťdva zápasov, avšak zabezpečiť si ho aj na budúcu sezónu sa vedeniu nepodarilo. Patrick Watling a Markus Kojo patria tiež medzi hokejistov, ktorý už nefigurujú na súpiske Banskej Bystrice. V klube sa počas leta rozlúčili aj s desiatkou Slovákov, prvých dvoch sme už spomenuli. Ďalšími z odídených sú Dávid Šoltés (HC 19 Humenné), Dominik Jendek a Jakub Urbánek (HK Poprad), Alex Výhonský (HC Slovan Bratislava), Matej Gajan (HK Dukla Ingema Michalovce), Matej Bača (HK Nitra), Jakub Sukeľ (HK 32 Liptovský Mikuláš) a Mário Jamrich (HK MŠK Indian Žiar nad Hronom). 


Príchody: Tak, ako sme spomínali vyššie, káder tímu spod Urpína prešiel väčšou obmenou. K tímu sa pripojilo veľa kvalitných legionárov, ako napríklad duo amerických obrancov: Frank Hora (San Diego Gulls, AHL) a Bode Wilde (Atlanta Gladiators, ECHL). Nemôžeme zabudnúť ani na kanadské posily, ktorými sú Matt Wilkins (Chaux-de-Fonds, Švajčiarsko), Marcus Vella (MODO, Švédsko) a Carter Turnbull, ten strávil časť minulej sezóny v drese neďalekého Zvolena. Skupinu legionárov v Banskej Bystrici nám uzatvára fínsky brankár Samuli Tervo (K-Vantaa), ktorý prichádza z fínskej druhej ligy a bude sa v tíme uchádzať o post brankárskej jednotky. O tú bude súperiť s Filipom Belányim. Medzi ďalšie nové posily patria hráči z domácich súťaži: Andreas Štrauch, Branislav Pavúk (obaja HK 32 Liptovský Mikuláš), Matej Macek (Vlci Žilina), navrátilec do Banskej Bystrice, Tomáš Matoušek (HC Slovan Bratislava). V rámci už spomínanej výmeny prichádza za Michala Kabáča Roman Žitný (HK Dukla Ingema Michalovce). Banská Bystrica túto sezónu vsadila aj na mladú krv, ktorá by hru mohla oživiť. Medzi zaujímavé mená patrí Adam Stránský (HC Topoľčany), ktorý minulú sezónu nazbieral v štyridsiatich šiestich zápasoch až tridsaťdeväť bodov za osemnásť gólov a dvadsaťjeden asistencií. Medzi ďalších mladíkov patrí Roman Faith (HC Mikron Nové Zámky), Ján Petriska a Boris Žabka (obaja Modré krídla Slovan).

 

Mladého obrancu „baranov,“ Borisa Žabku, sme sa opýtali zopár otázok ohľadom prípravy na novú sezónu:

Aké máš očakávania pred novou sezónou v Banskej Bystrici?

„Tak očakávania sú určite veľké, pre mňa je to nová príležitosť zahrať si v extraligovom tíme prvý rok, teším sa na to.“

V Banskej Bystrici si síce krátko, no ako zatiaľ hodnotíš prácu trénera Douga Sheddena? „Sadli“ ste si zo spoluhráčmi v kabíne?

„Doug Shedden je podľa mňa veľmi dobrý tréner, poradí v situáciách, keď treba. Síce som tu krátko no myslím, že v kabíne sme veľmi dobrá partia.“

Pripravoval si sa nejako špeciálne na túto novú sezónu?

„Svoju letnú prípravu som nepodcenil a pripravoval som sa individuálne vo fitnescentre FITFACTORY v Banskej Bystrici, myslím, že mi to fyzicky veľmi pomohlo.“

 

Baranom sa v príprave doposiaľ nepodarilo uspieť na ľade súperov, za kratší koniec ťahali v dueloch s HK Mountfield Hradec Králové, SC Marimex Kolín a LHK Jestřábi Prostějov. Na domácom ľade sa im podarilo zdolať tím HC Dukla Jihlava a „vlkov“ zo Žiliny. Tréner „baranov“ sa v pozápasových rozhovoroch vyjadril pozitívne hlavne k hre mladých hráčov, ktorí ho pozitívne prekvapili, no netajil, že hráči musia popracovať hlavne na disciplíne. Tá sa ukázala v príprave ako faktor, ktorého ignorovanie môže tím vyjsť draho.

Prognóza: V tíme nezostal kameň na kameni a práve to môže byť v nadchádzajúcej sezóne veľkou nevýhodou v porovnaní s ostatnými celkami. Minulý rok sa tu vystriedalo veľké množstvo trénerov a práve Doug Shedden je pre nich istotou, ktorá môže znova pomôcť pomýšľať aj na úspechy z majstrovských sezón. Na súpiske sa nachádza už pár sezón aj mladík Filip Belányi. Dvadsaťdvaročný brankár môže byť základným kameňom zostavy a môže dopomôcť mužstvu k dôležitým bodom. Tím si zaistil kvalitné posily, no tesne pred sezónou oznámil koniec kariéry kanadský obranca Connor McCarthy, a tak má Banská Bystrica k dispozícii jednu voľnú legionársku pozíciu. Ak dôjde k plneniu trénerových pokynov a tvrdej práci, tak hráči môžu splniť očakávania svojich fanúšikov a účasť v play - off by nemala byť žiadnym problémom.



autor: Veronika Mondeková I grafika: Lukáš Ďugel

PODOBNÉ ČLÁNKY